احتمالا بیشترین ضرر در قبال فیلترینگ تلگرام در کل کشور متوجه من بوده است! این حرف را چه شوخی در نظر بگیرید چه واقعیت، چیزی که از آن ترس داشتم قبل از انتشار نتیجهی کارم رخ بدهد، اتفاق افتاده است.
حدود دو سال پیش پروژهای رو با موضوع بلاککردن پیامکهای تبلیغاتی استارت زده و طراحی و پیادهسازی کردم؛ بعد از اتمام آن با امکاناتی که ساخته بودم زمینه را برای گسترش پروژه به یک پیامرسان پیامکی با چند نوآوری که در ذهن داشتم مناسب دیدم و پروژه رو باز ادامه دادم، تا اینکه پیامرسان تکمیل شد. اما باز در نظرم نتیجهی کار میتوانست به یک پیامرسان اینترنتی نیز گسترش پیدا کند و علاقهمند بودم محصولی ارائه شود که با نوآوریهای خود، حتی با گزینههای خارجی قابل رقابت باشد؛ از این رو انتشار اپلیکیشن را باز هم به تعویق انداختم تا پروژه را تا هدف مدنظرم ارتقا دهم. برخی از امکانات پایهای مهم آن را نیز توسعه دادم اما از آنجا که یک برنامهنویس مستقل هستم، مجبور به پذیرش پروژههای سفارش مشتری نیز بودم تا هزینهی ادامه کارم را مهیا کنم و همین موضوع، پیشرفت کار را کندتر و با تاخیر مواجه کرد. تا اینکه در چند مدت اخیر با اتفاقاتی که رخ داد، یعنی حمایت حاکمیت از پیامرسانهای داخلی و سیاستی که در این مورد در پیش گرفته شد، همهی برنامههایم برای انتشار اپ را نقشبرآب کرد و شرایطی بهوجود آمد که حتی انتشار محصولی با عنوان پیامرسان در نظرم بیآبرویی و برچسب فرصتطلبی و وابستگی به حاکمیت و تحت کنترل بودن اطلاعات مردم و در نهایت از همان سرآغاز انتشارش، قضاوت و جبههگیری بالقوهی منفی در مورد این اپلیکیشن را به همراه خواهد داشت. البته این قضیه در مورد خود من نیز صادق است و در این مدت همین حس منفی را نسبت به پیامرسانهای داخلی پیدا کردهام؛ حسی که پیشتر کمرنگتر بود.
این از همان حمایتهایی است که مسئولین امر محترم در این حوزه زحمتش را کشیدهاند. مسئولینی که در این جو به راه انداخته شده، سنگ حمایت از پیامرسان داخلی، امنیت اطلاعات و … را به سینه میزنند، در زمانی که استارتآپهای خارجی در حوزههای مختلف در این کشور تبدیل به غول نشدهاند، به صاحبان و فعالان داخلی آن، چون شناختی از موضوع ندارند، به مثابهی مجرم نگاه میکنند.
از سوی دیگر در فضای رقابتی فناوری کشور نیز با دادن وامهای چند میلیارد تومانی به چند پیامرسان موجود و تبلیغات رایگان آنها از صدا و سیما، رقابت سالم را در این حوزه با موضوعات فناوری دیگر و یا حتی با نمونههای دیگر پیامرسانها که در آینده قصد ورود به این فضا را داشته باشند، از بین برده است و علاوه بر آن زمینهای به وجود آورده است برای ایجاد انواع فسادهای دیگر.
این هجمهی حمایت از پیامرسانهای داخلی قطعا همانند طرحهای دیگر همانند موتور جستجوی ملی، مرورگر وب ملی، سیستمعامل ملی و … چیزی جز شکست را نصیب آنها نخواهد کرد. مشخص نیست چقدر از بودجههای هنگفت بیتالمال دیگر، شبیه یک آزمون و خطا، حرام خواهد شد تا مسئول و مدیر محترم به این نتیجه برسد که با اجبار و دستور نمیشود، گوگل، مایکروسافت و … بومی ساخت و کاربران هم آن را بر نمونهی خارجی ترجیح دهند.